Cumpărăturile sunt ca o terapie pentru mine. Ajut oamenii să creeze o capsulă, să cumpere „lucrurile potrivite”, să integreze tendințele în garderoba lor și să-și creeze sau să-și reconstruiască stilul. Mai jos voi împărtăși câteva reguli utile.
Prea des cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, nu le purtăm niciodată sau sunt scumpe de întreținut. Cumpărăturile inteligente, în viziunea mea, încep cu un planificator pentru garderobă, o înțelegere a preferințelor fiecărei persoane și un buget.
Care este conceptul tău de garderobă, preferințele tale de stil și, bineînțeles, bugetul tău? Ai o bluză sau o pereche de pantaloni preferați? Dacă da, îți amintești prețul acelui articol?
De exemplu, unul dintre clienții mei, să-i spunem Amy, are un costum. Îi place să-l poarte ca set, dar poartă blazerul și separat, combinându-l cu blugi, fuste și din când în când și cu pantaloni. Pantalonii aceștia sunt dragostea mea personală: o croială, o țesătură și o formă perfectă, astfel, am căzut de acord să îi poarte la un eveniment special. Prețul costumului era de aproximativ 500 de euro, un preț accesibil pentru binecunoscuta marcă de calitate înaltă.
Dacă stau să calculez, în decursul anului, Amy a purtat acel costum, atât în set, cât și separat, de cel puțin 50 de ori.
Clientul meu a investit 500 de euro și a purtat costumul de 50 de ori. Cine se pricepe la matematică? Îți poți da seama de prețul real al costumului?
Da, merită fiecare euro! Când vrei să fii sigur că hainele cumpărate merită investiția, iar marca este într-adevăr bună, împarte prețul articolului la numărul de purtări ale hainelor respective.
A venit momentul să împărtășesc câteva sfaturi și trucuri:
1. Primul, cel care îmi place mult: „Regula celor trei piese”.
Dacă ești tentată să cumperi un articol de îmbrăcăminte, întreabă-te dacă se potrivește cu ceva din garderoba ta. Ar trebui să te gândești bine! Amintește-ți ce ai deja acasă și creează combinații, fă poze și numai după aceea mergi la cumpărături. Dacă te poți gândi la trei articole separate cu care ai putea să-l combini, probabil vei obține o valoare bună din achiziție.
2. Următoarea regulă este despre culoare.
Probabil te gândești că îmbrăcămintea de culoare neagră, gri sau neutră este plictisitoare. Că te vei plictisi rapid de opțiunile din garderobă și vei fi tentată să faci cumpărături prost gândite și alese din impuls, doar pentru a aduce o schimbare în alegerile tale vestimentare. Adevărul este că îți poți construi o culoare de bază solidă în garderobă, care să se potrivească cu orice.
Această bază solidă facilitează de asemenea aplicarea „regulii celor trei piese”.
Dacă nu știi însă cum să combini culorile, începe cu piesele mici. Poți adăuga personalitate ținutei tale folosind piese cheie, cum ar fi eșarfele colorate, sacourile, pantofii și tricotajele.
3. Regula numărul 3 se referă la obiceiurile și timpul tău. Să o numim “Întreține-ți achiziția”.
Asigură-te că îți cheltui eficient banii, prin întreținerea achizițiilor tale.
Dacă achiziționezi o pereche de pantofi scumpi din piele care sunt confortabili și arată bine, asigură-te că rămân așa mult timp, păstrându-i lustruiți și reparându-i atunci când este necesar.
O pereche de pantofi bine întreținuți, poate rezista mulți ani.
Același lucru este valabil și în cazul întreținerii hainelor, cum ar fi înlocuirea unui buton lipsă sau repararea unei cusături despicate. Dacă amâni aceste „sarcini”, banii pe care i-ai cheltuit pe îmbrăcăminte vor ajunge într-un colț sau la fundul sertarului.
4. Fă-ți un plan înainte de a merge la cumpărături
Alegerea de a cumpăra mai multe bucăți din același model de tricou și achiziția accidentală a mai multor tricouri cu aspect similar sunt două lucruri diferite. Dacă mergi la shopping, asigură-te că ai un plan bine definit: de ce ai nevoie? Trebuie să se potrivească cu o ținută anume? Iar aici ar trebui să îți amintești de regula #1. Ce culori sunt potrivite? Cât vrei să cheltui?
Cumpărăturile de haine pot fi atât consumatoare de timp, cât și costisitoare. Asigură-te că obții cea mai bună valoare pentru timpul și banii tăi!
Vreau să-ți mai amintesc un lucru important – trăiești ACUM, în prezent!
Acum îți poți întâlni marea dragoste sau bunul prieten, cineva îți poate cumpăra un buchet de flori sau îți poate cere să îi iei o cafea. Îți poți întâlni viitorul angajat sau s-ar putea întâmpla orice altceva drăguț. Fii tu însuți și poartă doar haine frumoase!
Nu cumpăra niciodată pentru viața pe care ți-o imaginezi, cu ideea că într-o bună zi vei purta mărimea S, dacă astăzi porți mărimea M. Cumpără doar articole care ți se potrivesc perfect.
Crede-mă, alegerea unei mărimi mai mici la pantaloni nu te va motiva să pierzi în greutate. Nu vei fi relaxată, nu vei putea să zâmbești, să respiri liber și nu te vei admira mai mult în oglindă. În plus, îți vor apărea sentimente de vinovăție care nu existau până atunci.
Același lucru este valabil și pentru achiziționarea acelui costum incredibil de sofisticat (și scump) pe care îl vei purta atunci când vei primi în sfârșit acel birou la care visezi.
ACUM este momentul pentru a purta ceea ce iubești, simți și meriți. Anul trecut ne-a arătat tuturor că trăim doar ACUM. Ar trebui să apreciem acea lecție importantă.
Îmbrăcămintea este un instrument și ar trebui să profiți de ea 100%!