Astăzi alegem fructe proaspete și delicioase pentru un desert savuros și sănătos. Pe 20 mai, se sărbătorește la nivel internațional „Ziua alegerii căpșunilor”.
Ce presupune mai exact această sărbătoare? Este pretextul perfect să alegem fructe proaspete din magazine sau de ce nu, chiar din grădina noastră, dacă avem norocul să locuim la casă. Oferta din hipermarketuri este bogată în aceste zile, așadar aveți de unde alege!
• Căpșunele își păstrează nivelul maxim de nutrienți timp de 48 de ore de când au fost culese și trebuie păstrate la o temperatură de 2°C într-un recipient închis, chiar în raftul de sub congelator.
• Căpșunele se pot consuma în smoothies, în diferite rețete sau în starea lor naturală. Atenție, acest lucru trebuie să se întâmple repede, pentru că se strică destul de ușor, chiar dacă stau în frigider.
• Căpșunele sunt printre primele 20 de fructe după nivelul de antioxidanți.
• Fragaria face parte din familia trandafirului, Rosaceae. Există mai mult de 20 de specii, cele mai comune căpșuni cultivate comercial sunt soiuri de căpșuni de grădină (Fragaria x ananassa).
• Primii căpşuni de grădină au fost cultivaţi în Franţa, la finalul secolului al XVIII-lea.
• În Belgia există un muzeu dedicat căpşunelor, de unde pot fi cumpărate alimente realizate din aceste fructe, de la gem până la bere.
• În scop terapeutic sunt folosite atât frunzele, cât şi rizomul şi fructele căpşunului.
• Planta şi fructele sunt bogate în vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, elagic şi pantotenic, proteine, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine şi zaharuri.
Dacă ți se face poftă de o porție de căpșuni dulci și zemoase, poți comanda online din hipermarketul Auchan.